Colegiul „Moise Nicoară“ este cel mai bun liceu din Arad

Glasul Aradului – 03.03.2012

Conform Ghidului naţional de admitere în licee, Colegiul Naţional „Moise Nicoară“ este primul din Arad care apare într-un top al celor mai bune licee din România. Poziţia colegiului arădean apare însă de abia pe locul 21 pe ţară. Următoarele două licee din Arad care apar în top sunt, aşa cum era de aşteptat, Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta“ – de abia pe locul 65 şi Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal“ – pe poziţia 78. În topul primelor o sută de licee din ţară nu mai intră nici o şcoală din Arad.
Topul liceelor din toată ţara pentru anul 2011 a fost realizat prin ponderarea următoarelor medii din fiecare liceu: media de admitere (50%), media de la examenul de Bacalaureat (30%) şi media rezultatelor obţinute la olimpiade (20%).
„Indiferent de cine realizează sau de criteriile de care se ţin cont în întocmirea unui top al liceelor, Colegiul Naţional «Moise Nicoară» deţine întotdeauna supremaţia în cazul judeţului Arad. Este un colegiu de elită, în cadrul căruia cadrele didactice se străduiesc să menţină mereu ştacheta ridicată, dând dovadă de un real profesionalism. Elevii care vin aici sunt conştienţi de acest lucru şi încearcă la rândul lor să facă onoare şcolii în care învaţă. Rezultatele lor la olimpiadele naţionale şi internaţionale sunt o dovadă în acest sens“, ne-a declarat profesoara Maria Haş, directoarea adjunctă a Colegiului Naţional „Moise Nicoară“.
Conducerea şcolii apreciază locul 21 pe ţară ca fiind unul acceptabil. „Având în vedere că există 41 de judeţe în ţară, locul 21 demonstrează că ne situăm destul de în faţă. Numai Bucureştiul are câteva zeci de licee în care calitatea actului educaţional este foarte ridicată. Poziţia colegiului nostru este una care ne onorează dar care în acelaşi timp ne obligă la mai mult. Aradul nu poate decât să se mândrească cu liceul nostru. Colegiul «Moise Nicoară» a făcut de atâtea ori cinste învăţământului arădean. Numai în anul 2010 Preşedintele României a acordat la doar cinci licee din ţară, printre care ne-am numărat şi noi, Ordinul «Meritul pentru Învăţământ», în grad de Ofiţer“, a mai declarat Maria Haş. Decoraţia au fost conferită pentru rezultatele de excepţie obţinute în procesul de formare intelectuală şi umană a tinerelor generaţii, demonstrând astfel calitatea învăţământului preuniversitar românesc – premisă   incontestabilă a modernizării ţării noastre.
Primele cinci licee din ţară
Părinţii arădeni care vor să îşi dea copiii la cel mai bun liceu din ţară trebuie să le găsească un cămin tocmai la Galaţi. Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din localitate a primit distincţia de cel mai bun liceu din ţară pe anul 2011.
În topul celor mai bune cinci licee din România urmează Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“ din Bucureşti, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna“ din Braşov, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“ din Cluj-Napoca şi Colegiul Naţional „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ din Municipiul Buzău.
Cel mai bun liceu din Arad
Începuturile Colegiului Naţional „Moise Nicoară” coincid cu cele ale primei şcoli elementare (şcoli începătoare) din Arad, înfiinţată în 1707. După o istorie zbuciumată, la 5 octombrie 1919 localul vechiului gimnaziu va deveni Liceul „Moise Nicoară”, primul liceu românesc de băieţi din Arad.
Reforma învăţământului din 1948 a marcat începutul generalizării învăţământului. Fostul Liceu „Moise Nicoară” este denumit Şcoala Medie nr. 1 din Arad, iar în 1957 primeşte numele de „Ioan Slavici”, iar în anul 1965 i se acordă titulatura de liceu. Se revine la vechiul nume „Moise Nicoară” în 1991, iar începând cu anul şcolar 2000 – 2001, se va numi Colegiul Naţional „Moise Nicoară”.
Moise Nicoară a fost elev al gimnaziului din Arad în 1801-1802. În clasa I din anul şcolar 1860-1861 era elev şi Ioan Slavici, în vârstă de 13 ani, născut la Şiria. În toamna anului 1873, când se inaugurase actuala clădire, intrase la acest liceu Vasile Goliş. Alţi absolvenţi remarcabili ai liceului au fost: Ioan Suciu, Emil Monţia, Atanasie Marian Marienescu, Corneliu Micloşi, Tiberiu Popoviciu, Caius Iacob sau Valeriu Novacu.

Adrian Cotuna

Advertisements

3 thoughts on “Colegiul „Moise Nicoară“ este cel mai bun liceu din Arad

 1. georg niessner tel.0049 5201 16936

  am plecat din arad de 44 ani,traiesc de mai bine de 30 de ani in halle wesfl.sint din promotia anului 1965 ,nu stiu in ce masura mai traisc din promotia mea in orasul de pe mures,colegi de ai mei,ar fi interesant de stiut.pre rusinea mea nu mai cunosc nici un coleg s-au colega din clasa mea .
  eu am fost la moise nicoara di n clasa 1si pina la bacalaueriat.au fost pentru mine ani foarte frumosi.in speranta ca se va perezenta cineva la anuntul meu ,m-as bucura foarte mult.

  Reply
  1. promotialisa1981 Post author

   Buna seara,

   In 1965, cind ati terminat dvs, aveam doar 2 ani ! Intr-adevar au fost frumosi anii de scoala. Eu am fost la Slavici din clasa a 5-a pina in clasa a 12-a. Poate gasiti pe cineva din promotia dvs. Eventual sa incercati sa cautati pe facebook. Nu mai aveti un sonet de la absolvire ? acolo sunt toti elevii si profesorii. Va doresc succes.

   Cu stima,
   Dan Cioca

   Reply
 2. georg niessner

  sint georg niessner absolvent in mai 1965 de 31de ani traiesc in halle sint pensionar.as fi curios sa aflu daca mai ma cunosc uni care au fost colegi cu mine. ma poti gasi la telefon 0049 17677458270 s-au 0049 5201 16936 e-mail GeorgNIessnen@yahoo.de ma bucur foarte daca am intra in contact. salutari anticipate

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s